Naar Home Naar hoofdstukken Vervolg: 1 2 3 4 5 6


Hoofdstuk 6. (stamnummers 6.5.4.1. - 6.5.4.4.)



Behandeld wordt het 1ste kind van Hendrik van Slooten en Neeltje de Vries (stamnummer 6.5.4.).

6.5.4.1. Hendrik van Slooten 10 december 1872 - 26 januari 1959
(Gehuwd met Gerritje Wiggers 20 januari 1881 - 3 januari 1971)

VOOROUDERS VAN Hendrik VAN SLOOTEN

|
Berent Frerix 1670/1680 - na 1721 stamnummer 9.
|
Vake (Fake) Berents van Slooten 1706 - 1754 of 1761 stamnummer 8.
|
Klaas Faken van Slooten 1732 - 1772 stamnummer 7.
|
Hendrik Faken van Slooten 1766 - 1837 stamnummer 6.
|
Hendrik van Slooten 1805 - 1892 stamnummer 6.5.
|
Hendrik van Slooten 1846 - 1940 stamnummer 6.5.4.
|

Hendrik van Slooten wordt geboren op 10 december 1872 te Bennekom. Zijn geboorte wordt aangegeven door zijn 26 jarige vader Hendrik van Slooten (hoofdonderwijzer).


Geboorteacte Hendrik van Slooten. Bron: BS Bennekom, acte 311

Hendrik wordt ingeschreven in de Militieregisters. Hij woont dan te 's-Hertogenbosch en is leerling op de kweekschool. Hij wordt vrijgesteld van de dienst wegens broederdienst.


Inschrijving Militieregister Hendrik van Slooten. Bron: Militieregister Ede

Na het overlijden van zijn moeder: Neeltje de Vries, wordt er op 4 mei 1905 een boedelbeschrijving opgemaakt waarin o.a. het volgende wordt beschreven:
Hendrik van Slooten senior, hoofd der Openbare Lagere School te Bennekom, wonend in de Schoolstraat BA 50 te Bennekom, weduwnaar van mejuffrouw Neeltje de Vries, voogd van zijn minderjarige kinderen: Cornelis Pieter, Lambertha, Petronella en Maria.
De heer Hendrik van Slooten junior, hoofd der School te Vorden, wonend aldaar.
De heer Jacob van Slooten, journalist, wonend te Wageningen.
De heer Lambertus van Slooten, ambtenaar bij de Heide Maatschappij wonend te Utrecht.
De heer Frans van Slooten, onderwijzer wonend te Utrecht.
De heer Adriaan van Slooten, zonder beroep wonend te Bennekom.
De heer Hendrik van Slooten junior voornoemde ook nog in hoedanigheid van toeziend voogd over de 4 hiervoor genoemde minderjarige kinderen. Daartoe benoemd door de kantonrechter te Wageningen op 26 april 1905.
De comperanten verklaren dat de 1ste comperant: Hendrik van Slooten senior, onder de tegenwoordige wetgeving in algehele gemeenschap van goederen is gehuwd geweest met Neeltje de Vries, die op 9 februari 1905 is overleden in het huis hierboven, zonder testament te hebben opgemaakt en mitsdien nalatende tot hare enige erfgenamen volgens de wet, hare 9 kinderen, geboren uit het huwelijk van hare echtgenoot.






Gedeeltes uit de boedelbeschrijving van Neeltje de Vries, acte 7172


Gezinskaart Hendrik van Slooten


Foto van juffrouwen en meesters van de school in Vorden
De foto is genomen in de tuin van meester Hendrik van Slooten te Vorden


Bovenste rij van links naar rechts: meester van Slooten 3 april 1903 school te Vorden

Hendrik van Slooten huwt, 33 jaar oud, hoofd ener school en wonend te Vorden, op 22 december 1905 te Zutphen met de 24 jarige Gerritje Wiggers. Haar beroep is onderwijzeres. Op 27 september 1901 wordt zij inwoner van Vorden. Gerritje Wiggers wordt geboren op 20 januari 1881 te Steenwijk (Steenwijkerland) en is een dochter van Willem Frederik Wiggers en Trijntje Spijkervet.
Huwelijksgetuigen zijn: de 59 jarige vader van de bruidegom Hendrik van Slooten, hoofd ener school wonend te Bennekom, de 31 jarige broer van de bruidegom Jacob van Slooten journalist wonend te Wageningen, de 61 jarige houtkoper Jan Nicolaas Wiggers oom van de bruid en de 51 jarige Abraham Rutgers ambtenaar bij de Hollandsche IJzeren Spoorweg wonend te 's-Gravenhage.


Gedeelte uit de huwelijksacte van Hendrik van Slooten en Gerritje Wiggers. Bron: BS Zutphen, acte 142

Hendrik van Slooten en Gerritje Wiggers krijgen de volgende dochter:

6.5.4.1.1. Neeltje van Slooten 17 september 1906 - na 1968
Hendrik van Slooten vertrekt (zonder echtgenote en dochter) op 4 mei 1923 naar de Breestraat 159, Wijknummer 4 te Leiden, hij is dan directeur van de Kweekschool en komt van Utrecht. Op 25 mei 1923 komt bij hem wonen: de ongehuwde Cornelia Johanna Frederiks, geboren op 14 november 1893 te Chribon, Ned.Indie. Bron: Bevolking Leiden met als aantekening Controleur met verlof van de Indische P. en T. Deze aantekening behoort bij Cornelia Johannes Frederiks. Archief van het algemeen en dagelijks bestuur, (1545) 1816-1929 (1963); Bevolkingsboekhouding, bladz. 72. Zij wordt in de 2e Wereld Oorlog naar een concentratiekamp in Nederlands Indie afgevoerd.


Bevolkingregister Leiden, bladz. 72

bekend/artikelen over Hendrik van Slooten die o.a. zijn verschenen in de Utrechtse Courant en in de Nieuwe Leidsche Courant

Hendrik is van 1905-1909 secretaris van de V.V.V. te Vorden. In verband met het 50 jarig bestaan van de V.V.V. wordt het volgende geschreven in het Contact (het Nieuws- en advertentieblad voor Vorden) van zaterdag 7 augustus 1954: de heer H. van Slooten was van 1905-1909 secretaris van de V.V.V. De heer W.F.E. baron v.d. Borch tot Verwolde was van 1904-1930 voorzitter van de V.V.V. De heer W.F. van Mourik was in die tijd de penningmeester.

24 juni 1915, opvolger van het schoolhoofd Lameris: Hendrik van Slooten wordt voorgedragen als hoofd der school-Palmstraat te Utrecht met als argumentatie: de heer Van Slooten is niet alleen een kundig hoofd die zich geheel aan zijn taak geeft - zeggen B en W - maar hij bezit in het bijzonder de eigenschappen die geeist worden voor de juiste vervulling van de betrekking als hoofd eener school der 5e soort, welke school opleidt voor Gymnasium en H.B.S. Behalve enkele andere actes bezit de heer Van Slooten de acte voor Fransch L.O. en M.O.A.

12 September 1921 gemeente Leiden: voor de benoeming van een directeur voor de Gemeentelijk Kweekschool voor onderwijzers en onderwijzeressen te Leiden bieden zij de volgende voordracht aan: H. van Slooten jr, hoofd eener school voor U.L.O. te Utrecht. Op 20 september wordt hij met 20 stemmen benoemd; De heer P. van Bergen, verkreeg 5 stemmen terwijl er 1 biljet blanco was. In november laat Hendrik weten dat hij de benoeming aanneemt.



Benoeming en aanname van de functie van directeur der Kweekschool voor onderwijzers en onderwijzeressen te Leiden

Op 1 februari 1923 wordt Hendrik van Slooten Directeur van de Gemeentelijke Kweekschool voor onderwijzers en onderwijzeressen (aan de Oude Vest die in 1936 wordt opgeheven) te Leiden.

Hendrik van Slooten is een vooraanstaand figuur in het plaatselijke openbare onderwijs en gedurende vele jaren voorzitter van de Leidse Buitenschool te Katwijk aan Zee.

Hij is voorzitter van de Vereniging "Herstellingsoord de Leidsche Buitenschool".

Voorzitter van de Onderwijscommissie.

Van 1933 tot 1950 is hij penningmeester van Mathesis Scientiarium Genitrix te Leiden. In juli neemt Hendrik afscheid en ontvangt hij de onderscheiding: "lid van verdienste".

28 januari 1933: overkwam de leerling van de kweekschool J. van der Nat een noodlottig ongeval. Hij werd bij het oversteken van de spoorbaan door een electrische trein gegrepen en gedood. Tijdens de begrafenisplechtigheid wordt ook gesproken door de directeur van de school: H. van Slooten.

Hendrik is voorzitter van de Ned. Bond voor Lichamelijke Opvoeding te leiden.

1 Janauri 1935: Ruiling met het Kerkbestuur van de R.K. Kerk der Oud-Bisschoppelijke Clerecy van de H.H. Fredericus en Odulphus en met H. van Slooten jr. van stukjes grond aan den Zoeterwoudschesingel.

21 februari 1935 handelingen van de Raad: met den eigenaar van het perceeel kadastraal bekend gemeente Leiden, sectie M. no 2360, H. van Slooten Jr., een overeenkomst van ruiling, waarbij deze aan de gemeente in eigendom afstaat een gedeelte van dit perceel ter grootte van ca 1,50 m2 op de overgelegde tekening in blauwe arcering aangegeven en de gemeente aan hem in eigendom afstaat het op die tekening in blauwe kleur aangegeven gedeelte grond ter grootte van ca 0,80 m2 kadastraal bekend gemeente Leiden sectie M. no 2772.



Gedeelte uit de overeenkomst van ruiling van een stukje grond te Leiden. D.D. 21 februari 1935

25 maart 1935 voorstel gemeente Leiden: tot het aangaan van een overeenkomst van ruiling met H. van Slooten jr. betreffende strookjes grond aan den Zoeterwoudschesingel.

5 juni 1936 gemeente Leiden: het voorstel is om de Gemeentelijk Kweekschool voor onderwijzers en onderwijzeressen en de aan die school verbonden cursus voor Fransch, met ingang van 1 september 1936 op te heffen. Met ingang van een nader, door ons college te bepalen dag, wegens opheffing van hunne betrekking, eervol ontslag te verlenen aan o.a.: den heer H. van Slooten, als directeur van de gemeentelijke kweekschool voor onderwijzers en onderwijzeressen.

Op 9 november 1938 houdt Hendrik van Slooten een toespraak op de feestvergadering ter herdenking van het 40-jarig bestaan van de V.V.V. te Bennekom. Het dorp waar hij is opgegroeid en waar zijn vader verbonden was aan de V.V.V. Ook wordt een bijzonder woord van dank gebracht aan Adriaan van Slooten die lange tijd secreataris der vereniging is geweest en zoveel voor de vereniging heeft gedaan. Nooit klopte men tevergaafs bij hem aan. (Adriaan is de broer van Hendrik).

17 Juli 1947 Feestdag der Leidsche Buitenschool te Katwijk: op 18 juli is het 25 jaar geleden dat de Leidsche Buitenschool haar nuttige werkzaamheden aanving. Daarom heeft het bestuur der Vereniging in het schoolgebouw te Katwijk aan Zee gerecipieerd. Onder de vele personen die hun opwachting kwamen maken waren: prof. dr. E. Gorter, een der grondleggers van het herstellingsoord en oud-voorzitter van de Vereniging, de Leidsche Wethouders, de Burgemeesters van katwijk en Rijswijk en vele vele andere vooraanstaande personen. De voorzitter, de heer Van Slooten, opende de rij van sprekers en na begroeting der gasten wordt er een historisch overzicht gegeven over de afgelopen jaren.

6 December 1952: Hendrik van Slooten 80 jaar. Steunpilaar van openbaar onderwijs .....Een bekend en algemeen geacht stadsgenoot, de heer H. van Slooten jr. hoopt a.s. maandag de leeftijd der sterken te bereiken. Gedurende vele jaren was de heer Van Slooten de drijvende kracht in de Verkeersonderwijscommissie van de plaatselijke afdeling der Ver. "Veilig Verkeer", waarvoor hij zich zeer heeft beijverd en nog steeds beijvert, o.a. door het vervullen van spreekbeurten ook buiten de stad en de samenstelling en correctie van het schriftelijk werk van het jaarlijkse verkeersexamen op de lagere scholen.

De heer Van slooten die met hart en ziel verknocht is aan het onderwijs, heeft in de loop der jaren vele functies vervuld. Zo was hij van 1933 tot 1950 penningmeester van het Kon. genootschap Mathesis Scientiarium Genitrix, gedurende een tiental jaren penningmeester van de afdeling Leiden van Volksonderwijs en van 1936 tot heden de volijverige voorzitter van de Leidsche buitenschool te Katwijk, waarvoor hij zich bijzonder verdienstelijk maakte.

Ook op publicitisch terrein heeft de heer Van Slooten zich bewogen. In samenwerking met de heer Th. Donkersloot te Haarlem verscheen van zijn hand een serie "nieuwe taalmethoden" waarvan verscheidene deeltjes, talrijke enkelen, zelfs veertien herdrukken beleefden. Tezamen met de heer Gertenbach schreef hij verder het boek "Taalverschijnselen" waarvan de negende druk is verschenen.

Zijn vele vrienden binnen en buiten het onderwijs wensen hem aan de vooravond van zijn 80ste verjaardag van ganser harte toe dat dezelfde geestelijke en lichamelijke vitaliteit hem nog tal van jaren deelachtig zal blijven.


Hendrik van Slooten, 80 jaar
Boek Onze Nederlandse Taal geschreven door Hendrik van Slooten en Donkersloot

Tien jaar lang is hij penningmeester van de afdeling Leiden van het Volksonderwijs.

Bijna twintig jaar is hij voorzitter van de Leidse Buitenschool.

Hij is penningmeester van het Volksonderwijs afdeling Leiden.

Hij is de drijvende kracht in de Verkeersonderwijscommissie van de plaatselijke afdeling der Ver. "Veilig Verkeer".

Adressen Hendrik van Slooten en/of gezin:

Ede.
Nijmegen: 16 september 1887.
's-Hertogenbosch.
Bennekom: 11 mei 1891 Bennekom 50 Ede.
Wageningen: 21 september 1891.
Bennekom: 7 juni 1894 Bennekom 50 Ede.
Vorden: 22 september 1901 Vorden.
Doetinchem: 1901.
Leiden: 28 augustus 1909.
Arnhem: Burgemeester Weertsstraat 41.
Utrecht: 29 April 1911.
Leiden: Hendrik van Slooten vertrekt (zonder echtgenote en dochter) op 4 mei 1923 naar de Breestraat 159, Wijknummer 4 Leiden. Hij komt van Utrecht. In 1940 of eerder woont Hendrik en echtgenote in de De Laat de Kanterstraat 1 te Leiden.
Zoeterwoude: op 23 juli 1968 vertrekt Gerritje Wiggers, samen met haar dochter Neeltje, naar de Bennebroekweg 1.


De Laat de Kanterstraat 1 te Leiden

Hendrik van Slooten overlijdt op 26 januari 1959 in de Laat de Kanterstraat 1 te Leiden, 86 jaar oud. Zijn overlijden wordt aangegeven door de 49 jarige Dirk van der Luit van beroep chauffeur.
Gerritje Wiggers overlijdt op 3 januari 1971 te Leiden, 90 jaar oud. Ook zij heeft zich verdienstelijk gemaakt in het onderwijs. Zo heeft zij in het bestuur gezeten van de "Vereeniging Schoolkindervoeding en Schoolkinderkleeding".


Overlijdensacte Hendrik van Slooten. Bron: BS Leiden, acte 113
Bedankbericht overlijden Hendrik van Slooten. Genoemd worden zijn echtgenote G. van Slooten-Wiggers en hun dochter N. van Slooten. Adres: Laan der Kanter 1 Leiden
In het overlijdensbericht is te lezen dat Hendrik van Slooten oud-directeur van de Gemeentelijke Kweekschool voor onderwijzers/onderwijzeressen te Leiden is geweest. Verder is hij onderwijzer geweest in: Wageningen, Bennekom, Vorden, Arnhem en Utrecht.


Rouwbericht in de Nieuwe Leidsche Courant van 28 januari 1959 van het overlijden van Hendrik van Slooten

Behandeld wordt het enige kind van Hendrik van Slooten en Gerritje Wiggers (stamnummer 6.5.4.1.).

6.5.4.1.1. Neeltje (Nel) van Slooten 17 september 1906 - na 1968
(1ste huwelijk: Verloofd en/of gehuwd met J. van der Bunt .. - ..)
(2e huwelijk met Petrus Hubertus van Ulden 11 april 1899 - 25 december 1960)

VOOROUDERS VAN neeltje (nel) VAN SLOOTEN

|
Berent Faken van Slooten .. - .stamnummer 9.
|
Vaka Boij/Fake Berents van Slooten 1708 - 1757 of 176stamnummer 8.
|
Klaas Faken van Slooten 1732 - 1772 stamnummer 7.
|
Hendrik Faken van Slooten 1766 - 1837 stamnummer 6.
|
Hendrik van Slooten 1805 - 1892 stamnummer 6.5.
|
Hendrik van Slooten 1846 - 1940 stamnummer 6.5.4.
|
Hendrik van Slooten 1872 - 1959 stamnummer 6.5.4.1.
|

Neeltje (Nel) van Slooten wordt geboren op 17 september 1906 in het huis in het dorp te Vorden. Haar geboorte wordt aangegeven door haar 33 jarige vader Hendrik van Slooten (hoofdonderwijzer). Getuige is de 59 jarige kuiper Garrit Jan Garrtisen. Neeltje (Nel) heeft met haar ouders op diverse plaatsen gewoond.

Geboorteacte Neeltje (Nel) van Slooten
Bron: BS Vorden, acte 73

Neeltje (Nel) van Slooten behaalt in juli 1928 het diploma voor Huishoudkundige aan de R.K. Vakschool voor meisjes. Bron: Leidsche Courant 21 juli 1928.

Neeltje (Nel) speelt ook een muziekinstrument. De Edese Courant van 27 november 1937 meldt: tijdens een openbare les van muziekleraar M.J. van Wagensveld met medewerking van Bennekomsch Strijksorkest: bijzonder mogen toch vermeld worden No 15 allegro voor viool en piano van Rieding gespeeld door D. de Groot en N. van Slooten. No 19 Mazurka piano van Fr. Chopin door N. van Slooten.

Neeltje (Nel) van Slooten (wonend in de Laat der Kanter 1 te Leiden) verlooft zich met kerstmis 1931 met J. van der Bunt. Zij verblijven dan in Londen E.C. 2 534 Salisbury house Finsbury Circus. Niet bekend is of zij ook huwt met J. van der Bunt.


Verloving Neeltje (Nel) van Slooten en J. van der Bunt

Neeltje (Nel) van Slooten huwt, 30 jaar oud, op 27 juli 1937 te Leiden met de 38 jarige Petrus Hubertus van Ulden van beroep directeur ener Vennootschap. Hij is eerder gehuwd geweest met Elisabeth Hendrika Maria Dieben. Petrus Hubertus wordt geboren op 11 april 1899 te Leiden en is een zoon van Petrus van Ulden (koopman) en Maria Magdalena Smits.
Huwelijksgetuigen zijn: de 64 jarige vader van de bruid Hendrik van Slooten wonend te Leiden, de 51 jarige Thomas Matinus Donkersloot van beroep hoofd ener school wonend te Haarlem oom van de bruid, de 34 jarige broer van de bruidegom Adrianus Petrus van Ulden van beroep garagehouder en de 31 jarige .. Wilhelmus Bleijs van beroep decoratieschilder. Bron huweljk: BS Erfgoed Leiden e.o., acte 364.

Het huwelijk houdt geen stand. Op 19 september 1945 wordt te 's-Gravenhage de echtscheiding uitgesproken.


Gedeelte uit de huwelijksacte van Neeltje (Nel) van Slooten en Petrus Hubertus van Ulden. Bron: BS Leiden, acte 113


Artikel in de Nederlandse Staatscourant van 23 augustus 1945 van de echtscheiding van Neeltje (Nel) van Slooten en Petrus Hubertus van Ulden

In september 1938 vindt er een wijziging plaats in de registratie in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel nl.: Neeltje van Ulden-van Slooten wordt de nieuwe directrice van N.V. Eltax Hooge Rijndijk 90 te Leiden. Auto-Taxibedrijf. Dit is het bedrijf van de gebroeders van Ulden. Ze hebben ook een autobusringlijn.


Artikel in het Leidsch Dagblad van 29 september 1938


Artikel in het Leidsch Dagblad van 10 mei 1947

Neeltje (Nel) van Slooten was verbonden aan de toneelgroep van de Personeelsvereniging van de Nederlandse Rotogravure Mij. Op 14 april 1957 wordt het Detective-verhaal van Gerard Vandon "Mr King" voor een goed gevulde Leidse Schouwburg ten tonele gebracht. Het stuk wordt onder leiding van Neeltje (Nel) van Slooten opgevoerd. De toneelgroep bestaat dan ruim 27 jaar.



Recentie in het Leidsch Dagblad van 15 april 1957: opvoering toneelstuk onder leiding van Neeltje (Nel) van Slooten

Op 23 februari 1959 houdt Neeltje (Nel) een causerie over algehele voetverzorging, een jaarvergadering afdeling Leiden Verg. van Huisvrouwen.

Op 23 juli 1968 vertrekt Neeltje (Nel), samen met haar moeder Gerritje Wiggers, naar de Bennebroekweg 1 te Zoeterwoude (is dat Huize Emmaus?.

Petrus Hubertus van Ulden overlijdt op 25 december 1960 op het Plantsoen 65 te Leiden, 61 jaar oud. Echtgenoot van Sophia Hendrika Luyken, gehuwd geweest met Elisabeth Hendrika Maria Dieben en met Neeltje (Nel) van Slooten. Zijn beroep is dan leraar.

Neeltje (Nel) van Slooten staat vermeld in het Register van Dragers van Verzetsherdenkingskruis.
Neeltje (Nel) van Slooten overlijdt na 1968.

Behandeld wordt het 2e kind van Hendrik van Slooten en Neeltje de Vries (stamnummer 6.5.4.).

6.5.4.2. Jacob van Slooten 29 december 1873 - 18 oktober 1956
(Niet gehuwd geweest)

VOOROUDERS VAN jacob VAN SLOOTEN

|
Berent Frerix 1670/1680 - na 1721 stamnummer 9.
|
Vake (Fake) Berents van Slooten 1706 - 1754 of 1761 stamnummer 8.
|
Klaas Faken van Slooten 1732 - 1772 stamnummer 7.
|
Hendrik Faken van Slooten 1766 - 1837 stamnummer 6.
|
Hendrik van Slooten 1805 - 1892 stamnummer 6.5.
|
Hendrik van Slooten 1846 - 1940 stamnummer 6.5.4.
|

Jacob van Slooten wordt geboren op 29 december 1873 te Ede. Zijn geboorte wordt aangegeven door zijn 27 jarige vader Hendrik van Slooten (hoofd onderwijzer) wonend te Bennekom.


Geboorteacte Jacob van Slooten. Bron: BS Ede, acte 346

Jacob van Slooten staat ingeschreven in het Militieregister. Hij wordt vrijgesteld wegens broederdienst. Zijn beroep is dan klerk. Het beroep van Jacob is later journalist te Wageningen.


Inschrijving Militieregister Jacob van Slooten. Bron: BS Ede

Na het overlijden van zijn moeder: Neeltje de Vries, wordt er op 4 mei 1905 een boedelbeschrijving opgemaakt waarin o.a. het volgende wordt beschreven:
Hendrik van Slooten senior, hoofd der Openbare Lagere School te Bennekom, wonend in de Schoolstraat BA 50 te Bennekom, weduwnaar van mejuffrouw Neeltje de Vries, voogd van zijn minderjarige kinderen: Cornelis Pieter, Lambertha, Petronella en Maria.
De heer Hendrik van Slooten junior, hoofd der School te Vorden, wonend aldaar.
De heer Jacob van Slooten, journalist, wonend te Wageningen.
De heer Lambertus van Slooten, ambtenaar bij de Heide Maatschappij wonend te Utrecht.
De heer Frans van Slooten, onderwijzer wonend te Utrecht.
De heer Adriaan van Slooten, zonder beroep wonend te Bennekom.
De heer Hendrik van Slooten junior voornoemde ook nog in hoedanigheid van toeziend voogd over de 4 hiervoor genoemde minderjarige kinderen. Daartoe benoemd door de kantonrechter te Wageningen op 26 april 1905.
De comperanten verklaren dat de 1ste comperant: Hendrik van Slooten senior, onder de tegenwoordige wetgeving in algehele gemeenschap van goederen is gehuwd geweest met Neeltje de Vries, die op 9 februari 1905 is overleden in het huis hierboven, zonder testament te hebben opgemaakt en mitsdien nalatende tot hare enige erfgenamen volgens de wet, hare 9 kinderen, geboren uit het huwelijk van hare echtgenoot.






Gedeeltes uit de boedelbeschrijving van Neeltje de Vries, acte 7172

Jacob van Slooten vertrekt in 11 oktober 1898 van Bennekom naar Wageningen.

Over Jacob van Slooten staan de volgende artikelen in de Courant van Wageningen


Artikel geschreven door Jacob van Slooten. Bron: Wageningsche Courant van 8 februari 1905

Jacob van Slooten is niet alleen journalist, maar hij heeft ook een stads- en handelsdrukkerij (boek- courant- handelsdrukkerij), is redacteur van de Wageningsche Courant, uitgever van de Wageningsche Courant, agent van de Rotterdamsche Courant. Hij zit in de assurantie voor de fa A.D. Beerends & Veeren te Amsterdam.

De Hoogstraat te Wageningen aan het begin van de 20ste eeuw. De Hoogstraat kent tal van zijstraatjes. Hierin vestigden zich ook al vroeg ondernemers. Deze straten herbergden echter ook andere functies. Zo vinden we op adres Boterstraat A 408 de societeit van studentenvereniging Ceres.
Een wat chiquere woonbuurt in de binnenstad waren de diverse parken, aangelegd op de vroegere vestingwerken. Een voorbeeld hiervan was en is nog het Bowlespark, waar eens het Wageningse kasteel lag, en het Emmapark, voorheen Westerplantsoen. In het Bowlespark heeft Jacob van Slooten gewoond

Jacob van Slooten begint zijn drukkerij en de uitgave van de Wageningsche Courant op 1 januari 1920 in de Hoogstraat A188 te Wageningen. In augustus 1924 vraagt hij aan de gemeente vergunning voor oprichting van een drukkerij in de Hoogstraat 68 te Wageningen.




Boven: koop drukkerij 1 januari 1920
Midden: artikel in de Wageningsche Courant van augustus 1924
Onder: aanvraag vergunning oprichting drukkerij

Op 28 april 1925 wordt hem vergunning verleend tot oprichting van een drukkerij in het perceel Marktstraat 35 te Wageningen. Al vrij snel, op 2 december 1925, doet hij de drukkerij in de Marktstraat over aan G. Hzn Heij.

Net als zijn broers is ook Jacob van Slooten een "bezige bij". Hij bekleedt diverse maatschappelijke functies in Wageningen zoals:
Hij zit in het bestuur van de Middenstandsvereniging. Op 11 maart 1921 wordt hij hiervan voorzitter. Dit heeft hij 6,5, gedaan.


Artikel in de Wageningsche Courant van 18 oktober 1933

Hij zit in het 1ste stemdistrict voor de verkiezingen van leden voor de Provinciale Staten en de Gemeenteraad te Wageningen.

Hij is administrateur van de Wetenschappelijke, Maatschappelijke, Kunst, Politieke en Amusementsvereniging enz.

Jacob is regisseur van de Wageningse Dilettanten Toneelvereniging. Hier wordt een leuk stukje overgeschreven door.....Het instuderen begon uiteraard eerst met het lezen van de rol onder de onvolprezen leiding van JOURNALIST VAN SLOOTEN, een vrijgezel die in het Bowlespark op kamers woont. Steeds was hij ook present bij deze voorbereidende bezigheid en later bij de repetities en uitvoering van de toeverlaatsouffleur Sanders, die een zaak in gebruikte meubelen had op de hoek van Kapel- en Nieuwstraat. Voor de drankjes tussendoor om de stembanden te smeren, zorgde de gérant van Junushoff Minderhout of kelner (vader) van Hattum. En uiteindelijk de spelers (toendertijd sprak men gelukkig nog niet van 'cast') die het stuk gestalte moesten geven. Vier ervan staan al op de foto van de oprichting; het echtpaar Ko en Mien Haar, hôtelier Jan van der Weerdt (speelde wel eens te veel op het publiek voor persoonlijk succes) en als vierde Pim Heidema, niet alleen als decorbouwer maar ook als speler een steunpilaar. Dat was ook zijn vrouw, geboren Henriëtte Brunet de Rochebrune. Zij (overigens een goede speelster) vergeleek zichzelf graag met Theo Mann-Bouwmeester, een in die jaren bekende tragediënne. 'Jet' speelde daarom haar rollen wel eens met teveel 'drama' dat soms in de gespeelde stukken niet paste.

Op 31 januari 1908 wordt de Wageningse Dilettanten Toneelvereniging opgericht. Dit is ook de datum van de eerste uitvoering, dus ze zijn al in 1907 begonnen. De vereniging was niet-confessioneel, de leden kwamen voornamelijk voort uit de middenklasse (winkeliers, ambachtslieden en beambten). De opvoeringen vonden toen, en gedeeltelijk nu nog, plaats in schouwburg Junushoff.

Nog een aantal artikelen die in diverse kranten over Jacob van Slooten zijn verschenen.



Jacob van Slooten overlijdt op 18 oktober 1956 te Wageningen, 82 jaar oud. Hij wordt begraven op Begraafplaats de Leeuwerenk te Wageningen.


Overlijdensacte Jacob van Slooten. Bron: BS Wageningen


Graf Jacob van Slooten. Begraafplaats de Leeuwerenk Wageningen

Behandeld wordt het 4e kind van Hendrik van Slooten en Neeltje de Vries (stamnummer 6.5.4.).

6.5.4.4. Lambertus van Slooten 28 maart 1877 - 27 november 1942
(Gehuwd met Maria Johanna Severijn 30 juli 1879 - 7 december 1966)

VOOROUDERS VAN Lambertus VAN SLOOTEN

|
Berent Frerix 1670/1680 - na 1721 stamnummer 9.
|
Vake (Fake) Berents van Slooten 1706 - 1754 of 1761 stamnummer 8.
|
Klaas Faken van Slooten 1732 - 1772 stamnummer 7.
|
Hendrik Faken van Slooten 1766 - 1837 stamnummer 6.
|
Hendrik van Slooten 1805 - 1892 stamnummer 6.5.
|
Hendrik van Slooten 1846 - 1940 stamnummer 6.5.4.
|

Lambertus van Slooten wordt geboren op 28 maart 1877 te Ede. Zijn geboorte wordt aangegeven door zijn 31 jarige vader Hendrik van Slooten (hoofdonderwijzer) wonend te Bennekom. Getuigen zijn de 38 jarige Anthonie van de Braats van beroep commies ter secretarie en de 27 jarige gemeentebode Hendrik Raaij.


Geboorteacte Lambertus van Slooten. Bron: BS Ede, acte 101

Lambertus van Slooten wordt ingeschreven in het Militieregister en goedgekeurd voor de militaire dienst. Zijn beroep is dan kantoorbediende. Maar hij gaat niet in dienst, hij stuurt liever (voor die tijd gebruikelijk) een plaatsvervanger: Jan Hendrik van Zetten.



Inschrijving Militieregister Lambertus van Slooten en plaatsvervanging. Bron: Militieregister Ede

Na het overlijden van zijn moeder: Neeltje de Vries, wordt er op 4 mei 1905 een boedelbeschrijving opgemaakt waarin o.a. het volgende wordt beschreven:
Hendrik van Slooten senior, hoofd der Openbare Lagere School te Bennekom, wonend in de Schoolstraat BA 50 te Bennekom, weduwnaar van mejuffrouw Neeltje de Vries, voogd van zijn minderjarige kinderen: Cornelis Pieter, Lambertha, Petronella en Maria.
De heer Hendrik van Slooten junior, hoofd der School te Vorden, wonend aldaar.
De heer Jacob van Slooten, journalist, wonend te Wageningen.
De heer Lambertus van Slooten, ambtenaar bij de Heide Maatschappij wonend te Utrecht.
De heer Frans van Slooten, onderwijzer wonend te Utrecht.
De heer Adriaan van Slooten, zonder beroep wonend te Bennekom.
De heer Hendrik van Slooten junior voornoemde ook nog in hoedanigheid van toeziend voogd over de 4 hiervoor genoemde minderjarige kinderen. Daartoe benoemd door de kantonrechter te Wageningen op 26 april 1905.
De comperanten verklaren dat de 1ste comperant: Hendrik van Slooten senior, onder de tegenwoordige wetgeving in algehele gemeenschap van goederen is gehuwd geweest met Neeltje de Vries, die op 9 februari 1905 is overleden in het huis hierboven, zonder testament te hebben opgemaakt en mitsdien nalatende tot hare enige erfgenamen volgens de wet, hare 9 kinderen, geboren uit het huwelijk van hare echtgenoot.






Gedeeltes uit de boedelbeschrijving van Neeltje de Vries, acte 7172

Lambertus van Slooten huwt, 30 jaar oud en ambtenaar bij de Heide Maatschappij, op 6 juni 1907 te Utrecht met de 27 jarige Maria Johanna Severijn. Maria Johanna Severijn wordt geboren op 30 juli 1879 te Utrecht en is een dochter van Stephanus Hendricus Severijn en Maria Cornelia de Jong.
Huwelijksgetuigen zijn: de 60 jarige vader van de bruidegom Hendrik van Slooten (hoofd ener school) wonend te Bennekom, de 34 jarige broer van de bruidegom Hendrik van Slooten ook hoofd ener school wonend te Vorden, de 26 jarige Stephanus Hendrikus Severijn en de 22 jarige Pieter Severijn beiden broers van de bruid en kleermakers van beroep.


Handtekeningen onder de huwelijksacte van Lambertus van Slooten en Maria Johanna Severijn. Bron: BS Utrecht, acte 355

Lambertus van Slooten en Maria Johanna Severijn krijgen de volgende kinderen:

6.5.4.4.1. Hendrik van Slooten 10 maart 1908 - 5 maart 1983
6.5.4.4.2. Stephanus Hendrikus van Slooten 10 maart 1908 - 9 september 1958
6.5.4.4.3. Lambertus van Slooten 28 april 1915 - april 1990
6.5.4.4.4. Frans van Slooten 27 september 1919 - 8 januari 1992
Op 1 juni 1907 vertrekt Lambertus van Slooten met echtgenoot en hun zoons Hendrik en Stephanus Hendrikus en zijn broer Frans van Slooten (onderwijzer, geb. 9 febr. 1879 Ede) naar de Koekoekstraat 5/56/Prinsenstraat 16 te Utrecht. Bron: Bevolkingsregister Utrecht, blad 4373. Later vertrekt het gezin naar Arnhem.

Op 1 mei 1918 is het 25 jaar geleden dat Lambertus van Slooten, inmiddels opgeklommen tot hoofdcommissie bij de Nederlandsche Heidemaatschappij, bij die Maatschappij in dienst trad. De jubilaris wordt in het bijzijn van het gehele, te Arnhem woonachtig peroneel, door de Directeur toegesproken en namens Bestuur en personeel worden hem geschenken overhandigd.


Jubileum Heide Maatschappij, Lambertus van Slooten. Bron: Prov. Geld. Nijm.courant 2 mei 1918

In maart 1937 neem Lambertus van Slooten afscheid van zijn baan; in de Arnhemse Courant verschijnt het onderstaande.


Bron: Arnhemse courant van 27 maart 1937

Lambertus van Slooten overlijdt op 27 november 1942 in de Handelstraat 28 te Arnhem, 65 jaar oud. Zijn overlijden wordt aangegeven door de 35 jarige kantoorbediende Cornelis Hendrikus Jacobus. Op 28 november 1942 verschijnt er in de Arnhemse Courant een rouwbericht. Daarin worden genoemd: zijn echtgenote M.J. Severijn. Ned.Indie: H. van Slooten (Hendrik) en echtgenote I.G.K. van Slooten-Bakker, S.H. van Slooten (Stephanus Hendrikus) en echtgenote, C. van Slooten-Telleman. Arnhem: L. van Slooten (Lambertus) en verloofde. F. van Slooten. En kleinkinderen.
Maria Johanna Severijn overlijdt op 7 december 1966 te Vlaardingen, 87 jaar oud.


Overlijdensacte Lambertus van Slooten. Bron: BS Arnhem, acte 1056

adressen Lambertus van Slooten en/of gezin:

Bennekom: Bennekom 50/de Grintweg.
Utrecht: juni 1897.
1 juni 1907 van Ede, de Koekoekstraat 5/56/Prinsenstraat 16 te Utrecht. Bron: Bevolkingsregister Utrecht, blad 4373. Later vertrekt het gezin naar Arnhem.
Arnhem: 1930 in de van Lawick van Pabststraat 91 te Arnhem. Bron: Adresboek, beroep hoofdcommissie Heide Maatschappij. Handelstraat 28 Arnhem.

Vervolg: 1 2 3 4 5 6

Naar Home Naar hoofdstukken