Naar Home Naar hoofdstukken
INLEIDING

Een wandeling van de familie Boyaval - Bojawal door de eeuwen heen
in Frankrijk in de Departementen Du Nord, Pas-de-Calais en in NederlandAls je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de mensheid word je bewuster door zijn scheppingen gestuurd. Natuurlijk kun je deze sturing gewoon op z'n beloop laten en enkel met de toekomst bezig zijn. Maar......... als dit je boeit laat je juist niet de geschiedenis op zijn beloop, je wilt het "waarom" van voorbije gebeurtenissen weten. "Waarom" bouwden de Egyptenaren piramiden en geen andere geometrische vorm, "waarom" bestaan er verschillen in beschavingen. Door nieuwsgierigheid, die toch ieder mens eigen is, ga je steeds meer op zoek naar nieuwe ontdekkingen. Je bezoekt een kasteel, gaat naar een museum of koopt simpelweg een goed boek. Zo kom je in aanraking met alle segmenten van de geschiedenis en kan het voor komen dat er een aspect tussen zit waar je nog meer, of zelfs alles, van wilt weten. Dit kan resulteren in een "hobby". Heraldiek is er een, genealogie is een ander. Deze hebben beide grote overeenkomsten. De grootste overeenkomst is dat ze de geschiedenismakers van weleer "de mens" als uitgangspunt hebben.

Hieronder een petite-genealogie van onze familie Boyaval die in 1840 door Mr Nicolette de Noircarmes uit Saint-Omer is gemaakt (de aantekeningen zijn van onszelf).

Petit stamboom uit 1840 Petit stamboom uit 1840 Petit stamboom uit 1840 Petit stamboom uit 1840

Wij begonnen onze genealogische "studie" ruim 23 jaar geleden tegen het einde van het jaar 1986 met als doel te reconstrueren wie onze voorouders waren, wat ze bezig hield, welke tijd ze leefden en waar ze woonden. Dat het geen gemakkelijke opgave zou worden om alle doop- trouw- overlijdenregisters en de bevolkingsregisters uit de diverse Landelijke, gemeentelijke, kerkelijke en particuliere archieven boven water te halen, waren we al vrij snel achter.

We gingen eerst op onderzoek naar voorvaderen in onze "directe lijn" om zo snel mogelijk in de vervlogen jaren door te dringen. Echter, we konden het niet laten om in een latere periode van ons genealogisch onderzoek ook alle broers, zusters en de genealogische nakomelingen van de directe lijn te bestuderen en in kaart te brengen.

Maar hoe komt het dat wij nu de naam Bojawal dragen in plaats van Boyaval?

Welnu, het begon zo..............

Hieronder een kleine uitleg over een aantal Boyavallen: wij beginnen met onze stamvader Anselme Boyaval gehuwd met Huberte D'Houtreau (hoofdstuk 9, stamvader 9). Uit dit echtpaar is Julien Boyaval geboren (zie hieronder).

In 1635 wordt Julien Boyaval geboren in Saint-Folquin, een gehucht in het Frans departement Pas-de-Calais (regio Nord-Pas-de-Calais); de plaats maakt deel uit van het arrondissement Sint-Omaars. De naam Boyaval is in de loop der tijd in de diverse Franse acten op verschillende manieren opgetekend zoals: Boiaval, Boieval, Boyanval, Boyavalle, Boyenval.

Julien Boyaval vertrekt cira 1660-1664 naar Tournehem (dit ligt in hetzelfde departement als Saint Folquin). Vele generaties hebben in Tournehem gewoond, zijn er ook begraven en wonen er nog steeds. Tijdens één van onze zoektochten op o.a. de begraafplaats van Tournehem hebben we foto's van enkele grafstenen gemaakt. Deze worden opgenomen bij de hoofdstukken over de diverse Boyavallen. De Boyavallen zijn vrij honkvast, pas 65 jaar later, in circa 1700, vertrekt de 1ste Boyaval: Jean Boyaval, geboren in 1664, uit Tournehem en verhuist naar Serques.

Er gaan 30 jaar overheen dan vertrekt er een Boyaval: Dominique Joseph, geboren op 6-10-1707, uit Serques naar Saint-Omer (Sint-Omer is een stad in het Noorden van Frankrijk departement Pas-de-Calais, op de grens tussen Frans-Vlaanderen en Artesië (Artois), gelegen aan de rivier de Aa en het Kanaal van Neuffossé. In Saint-Omer blijven vele generaties Boyaval wonen.

Pas 79 jaar later, in 1786, waaiert er een Boyaval uit n.l. Louis Joseph Boyaval, geboren op 12-2-1748; hij vertrekt naar Parijs om daar te huwen. 10 jaar later, in 1796, vertrekt Antoines Dominique Boyaval, geboren op 23-10-1768, als Frans Militair, met de Franse Troepen naar Nederland. Hij is o.a. gelegerd in Deventer en Bergen op Zoom, ontmoet in Deventer een leuke vrouw en gaat niet meer terug naar zijn geboorteplaats Saint-Omer.

En Walla..........zo komt het dat een tak van de Franse familie Boyaval zich in Nederland voortzet.
In Nederland verandert de naam Boyaval in de loop der tijd in Bojawal.


Alle gegevens van de diverse actes, geschiedenis etc. komen uit diverse buitenlandse en binnenlandse archieven, bibliotheken en boeken en berusten op juiste gegevens en informatie; indien dit niet het geval is dan wordt dat vermeld.

Eén persoon hebben we eruit gelicht en een kleine levensloop over gemaakt met als rode draad zijn militaire leven tijdens de Franse Revolutie en de Bataafse tijd, namelijk bovengenoemde Antoines Dominique Boyaval geboren op 23-10-1768 te Saint-Omer (Frankrijk) Klik op deze link om daar heen te gaan.

Wij wensen u veel lees- en kijkplezier en houden ons aanbevolen voor foto's, wijzigingen en of aanvullingen etc. Ga naar E-mail Jeannette BijlNaar Home Naar hoofdstukken